Praktični saveti za negu vaše obuće

 1. Kada čistiti cipele – Periodično čišćenje je obavezno. Pobrinite se da čistite cipele makar jednom mesečno, ako ne i nedeljno. U ostalim situacijama, kao na primer kada uprljate cipele blatom, očistite ih istog trena (makar i površno dok ne dođete kući) kako biste sprečili da se prljavština i blato skore na vašim cipelama i oštete površinski sloj kože. Ovime ćete znatno produžiti vek vaših omiljenih cipela.

 2. Kako čistiti cipele – Kupite kvalitetno sredstvo za čišćenje cipela i krpu od kvalitetnog i mekanog materijala, kao što je na primer jelenska koža. Nemojte štedeti na ovome, jer će vam se na duže staze definitivno isplatiti. Prvo očistite prljavštinu i blato čistom i suvom četkom za cipele. Zatim uzmite običnu vlažnu krpu i blago prebrišite cipele da biste skinuli ostatke prašine nakon četkanja. Zatim nanesite losion za održavanje kože svuda ravnomerno, pa ga lepo utrljajte i uklonite višak krpom od jelenske kože ili nekog drugog nežnog i mekanog materijala.

 3. Čuvajte cipele na odgovarajućem mestu – Da biste produžili trajnost vaših kožnih cipela, čuvajte ih na odgovarajućem mestu. Time će vam i čišćenje i održavanje biti mnogo jednostavnije i trebaće vam manje vremena za to. Morate imati dovoljno prostora za njih u cipelarniku ili plakaru, najbolje je da imate puno polica. Policama možete uštedeti prostor u vašem domu, a i cipele ćete moći lepo da rasporedite i organizujete. Ako imate jako malo prostora i nemate plakare, možete kupiti ofingere za cipele i viseće police koje možete okačiti na bilo koja vrata. Stavljajte umetke u cipele kada ih odlažete da bi zadržale svoj oblik i da se ne bi deformisale. Ovo je pogotovo važno kod dubokih cipela i čizama. Njih naročito morate zaštititi kad ih odlažete kako se ne bi zgužvale i savijale, jer se tako mogu znatno oštetiti (ako se koža često savija na određenom mestu, kad tad će na tom istom mestu i pući).

 4. Poliranje kožnih cipela – Polirajte kožne cipele redovno, da biste ih održavali sjajnim i blistavim kao da su nove. Paste za poliranje se mogu kupiti u prodavnicama cipela u različitim bojama, pa tako možete odabrati boju koja odgovara boji kože na vašim cipelama. Pomoću krpe ili blage četke nanesite pastu za poliranje ravnomerno preko kože. Zatim ostavite cipele da odstoje 5-10 minuta kako bi pasta lepo prionula na kožu. Posle toga blago istrljajte cipele drugom, čistom krpom. Ovo možete raditi sami kod kuće vikendom, ili kad imate slobodnog vremena, bolje nego da plaćate nekog da vam ispolira cipele.

 5. Čišćenje različitih tipova kože – Iako su svi prethodni saveti korisni za održavanje klasičnih kožnih cipela, ukoliko imate cipele od prevrnute kože, velura, lakovane kože ili nekog drugog tipa osetljivije kože, možda će vam trebati potpuno drugačije metode za održavanje. Istina je da ih je teže naći, ali postoje i specijalna sredstva za čišćenje i poliranje ovakvih posebnih kožnih cipela, kao i poseban odgovarajući pribor (krpe i četke). Veoma je bitno da znate od kog tipa kože su vaše cipele, kako biste mogli pravilno da ih održavate.

 6. Kupovina sredstava za čišćenje – Razne kreme, losione, polir paste, krpe i četke za čišćenje cipela možete pronaći u svakoj ozbiljnijoj prodavnici cipela, kao i u prodavnicama gde se prodaje kožna galanterija uopšte, a takođe ih možete naručiti i preko interneta.

  Dobar i lepo održavan par cipela uvek može učiniti da jednostavna odevna kombinacija izgleda posebno, a takođe doprinosi i kompletnom utisku koji ostavljate prilikom upoznavanja novih ljudi. Zato se uvek trudite da pažnjom i redovnim održavanjem očuvate vaše cipele sjajnim i čistim u svakoj prilici.

Mi smo tu za vas.

Kontakt

 • bb

 • +381 64 894 21 41

 • office@panamanuovo.rs

 • Adresa:
  bb

 • Telefon:
  +381 64 894 21 41

 • Mobilni:
  +381 65 231 5580

 • Radno vreme:
  00:00-24:00